In aceasta pagina puteti citi scurte biografii ale celor carora le datoram primele imagini ale Craiovei vechi: artisti graficieni ai secolelor XIX si XX, in special peisagisti documentari si pictori celebri. Toate aceste lucrari au fost publicate in diverse reviste ilustrate, jurnale de calatorii, monografii si carti postale ale vremii (intre 1860 - 1947), o parte dintre acestea fiind descrise mai jos.  
     
 

Aman, Theodor (1831 - 1891) - pictor şi grafician romān, pedagog, academician romān, īntemeietor al primelor şcoli romāneşti de arte frumoase, atāt la Iaşi, cāt şi la Bucureşti. După lecţii de desen cu pictorul Constantin Lecca, la Şcoala Centrală din Craiova, pleacă īn 1850 la Paris, unde studiază pictura cu Michel Martin Drolling, apoi, din 1851, cu Francois Edouard Picot. Pictura sa are o rigoare academistă, iar simbolurile evocărilor istorice aduc o anume prospeţime, īn sensul situării artistului īn actualitate.


Theodor Aman
     
  Iscovescu, Barbu (1816 - 1854) - Pictor roman de origine evreiasca, participant activ la revolutia pasoptista. A studiat la Viena si Paris, unde a realizat copii dupa tablouri ale marilor maestri din muzee. A continuat in tara cu portrete ale personalitatilor istorice si cu desene de calatorie.
Barbu Iscovescu
     
  Olarian, Mircea (1898 - 1985) - Pictor si grafician, specializat in gravura si litografie. A studiat in Craiova la Institutul de Arte Grafice "Ramuri". A expus in mari capitale ale lumii. Majoritatea lucrarilor sale sunt dedicate peisajelor oltenesti.  
     
  Valerio, Theodore (1819 - 1879) - Pictor, gravor si litograf francez, elev si prieten al lui Charlet. Incepe sa expuna la Paris inca de la 19 ani. A studiat si creat in Germania, Elvetia si Italia. A facut mai multe calatorii in Imperiul Austro-Ungar si in Statele Balcanice, unde a reprodus prin picturi si gravuri obiceiurile popoarelor intalnite, precum si locurile vizitate.  
     
  Voinea, Marcel (n. 1951) - Artist plastic doljean format la scoala clujeana, sculptor, desenator si gravor, care a imbratisat multe stiluri si tehnici. A fost profesor la Scoala Populara de Arta si la Liceul de Arta din Craiova din 1977 pana in 1990. Ne-a lasat printre desenele sale si peisaje citadine ale Craiovei.
     
     
  Lucrarile artistilor de mai sus au fost reproduse de-a lungul timpului in celebre publicatii, in special reviste si jurnale de calatorii si actualitati, precum si reviste de istorie si monografie, cum ar fi:  
     
  Le Tour du Monde - Revista frantuzeasca de calatorii, editata de Hachette, care a aparut intre 1860 - 1894 si 1895-1914. Cuprindea articole de calatorie din toata lumea, bogat ilustrate in format mare cu desene si gravuri ale unor artisti renumiti, precum Lancelot, Dorre, Bayard, etc.

 
  Le Monde Illustre - Revista frantuzeasca de actualitati politice si culturale, aparuta din 1853, bogat ilustrata in special cu desene dupa fotografii.

 
  Le Magasin Pitoresque - Revista-magazin frantuzeasca care a aparut intre 1833 - 1938, un gen de revista enciclopedica dedicata atat trecutului, cat si noilor descoperiri si evenimente mondiale.

 
  Illustrated London News - Magazin de actualitati mondiale in 16 pagini, care aparea la Londra. Primul numar a aparut in 1842. Pana in 1975, revista a aparut saptamanal, apoi lunar. Articolele erau insotite de numeroase gravuri.

 
  Le Petit Journal - Cotidian parizian ilustrat care a aparut intre 1863 - 1944. Tiparit in 8 pagini, cu suplimente regulate, in culori inca din anii 1910, jurnalul se poate lauda cu recorduri mondiale de tiraj: spre exemplu, 1 milion de exemplare in 1895.

 
  L'Illustration - Magazin saptamanal de actualitati politice, stiintifice, sportive, culturale si artistice, aparut intre 1843 - 1944. Este primul jurnal din Franta care publica o fotografie alb-negru in 1891, apoi in 1907, una in culori. Calitatea tiparului era una de lux, folosindu-se cele mai noi tehnici de imprimare, iar continutul era bogat ilustrat cu gravuri, desene si fotografii din toata lumea.

 
  Ilustratiunea Romana - Revista ilustrata romaneasca lunara care aparea la Bucuresti din 1911, in 24 de pagini. Era o revista de actualitati si documentare in format mare, bogat ilustrata cu fotografii. Continea de asemenea mult spatiu pentru reclame.

 
  Realitatea Ilustrata - Revista saptamanala romaneasca, care aparea la Bucuresti din 1927, in 32 de pagini. Era o publicatie de tip caleidoscop, care continea, pe langa actualitati romanesti ilustrate, jocuri si concursuri, caricaturi si multe reclame.  
     
  Arhivele Olteniei - Revista fondata in 1922 de un comitet condus de Dr. Charles Laugier si C. D. Fortunescu. Prima serie a revistei a aparut in perioada 1922–1943. Revista este multidisciplinara si publica materiale originale din domeniile arheologie, istorie, etnografie, filosofie, sociologie, economie si drept, fiind adresata in egala masura specialistilor interesati de cercetare, profesorilor si studentilor.  
     
  Oltenia - Revista de istorie, etnografie, arheologie si monografie locala, aparuta in 1923 si avand ca fondator pe C.S. Nicolaescu-Plopsor.  
     
  Ramuri - A luat fiinta la 5 decembrie 1905, din initiativa lui Constantin Saban Fagetel si Dumitru Tomescu. Revista a aparut ca "revista literara lunara", avand ulterior aparitie bilunara (din 1908) si saptamanala (din 1910).
Orientarea sa initiala se circumscrie directiei autotohtonist-traditionaliste promovate de "Samanatorul" lui Nicoale Iorga. La 1 ianuarie 1915, "Ramuri" fuzioneaza cu "Drum drept", luand denumirea acesteia si avandu-l ca director pe Nicolae Iorga, pana in 1927. Aparitia sa a cunoscut si sincope: in 1918 nu a aparut din cauza razboiului, intre 1930-1933 din motive financiare, iar īn 1947 isi inceteaza aparitia pe o perioada de aproape doua decenii. In primele decenii de aparitie, in paginile sale au semnat scriitori de prima linie ai literaturii romane.
 
     

Doriti sa achizitionati numere originale ale acestor publicatii sau carti care contin imagini vechi din Romania?

  Tour du Monde 1866, I-er semestre

Gravuri inramabile Lancelot: Dunare, Giurgiu, Bucuresti, Arges, tipologii, costume, obiceiuri.
  Tour du Monde 1865, I-er semestre

Gravuri inramabile Lancelot: Dunare, Orsova, Iutz, Severin, tipologii, costume, obiceiuri.
  Le Capitales du Monde, 1905

Gravuri cu Bucurestiul sec.19, Carmen Sylva, gravuri ale altor capitale.
  La Roumanie en images, 1922

Gravuri si desene cu Bucurestiul si alte localitati sec.19 (Lancelot, Bouquet, Doussault), fotografii inceputul sec. 20, reproduceri.
 

 

   

Index